Австралия… страната, в която всичко се опитва да те убие и дори

...
Австралия… страната, в която всичко се опитва да те убие и дори
Коментари Харесай

Мъж гледа в дома си гигантски паяк с размерите на лицето му

Австралия… страната, в която всичко се пробва да те убие и дори и да не се пробва, самичък искаш да умреш единствено при типа му.

Един австралиец обаче ни демонстрира своя гостенин / домакински любим, с който живее към този момент от цяла година. В обява на австралийска страница за идентификация на паяци във Фейсбук Джейк Грей споделя, че през последната година я е „ следил по какъв начин пораства “, като „ тя “ в действителност е великански паяк-ловец…

Повечето от нас, които не са австралийци, евентуално ще решат, че е време да се реалокират, в случай че видят това добиче, още повече в дома си, и (с право) допускат, че къщата към този момент му принадлежи. Но не и Джейк, който очевидно при гледката си помисля, че паякът, би станал добър съквартирант. Джейк написа във Фейсбук също по този начин, че даже се надява „ тя да порасне още “ с течение на времето.

„ Паяците-ловци постоянно са били хубаво нещо в дома ни заради апетита си към хлебарки и ние не използваме универсалните токсични химикали за вредители “, изяснява Джейк пред IFLScience. „ Използваме единствено спрейове от време на време. “

 Asian House Gecko close up from bangalore

Домашен гекон

„ За първи път забелязахме Шарлот преди 12 месеца. Тя беше по-голяма от нормално и през годината се появяваше спорадично. Веднъж я видях да яде домакински гекон, беше впечатляващо “. При типа на паяка на фотографията, хората в мненията на обявата са безапелационни, че „ Тази къщата към този момент принадлежи на паяка “.

 Grey Huntsman spider - Holconia immanis

Holconia immanis 

Holconia immanis в действителност създава отрова, само че е малко евентуално да я употребява върху хора. Те избират да избягат, вместо да хапят (и по-добре за всички!) и в случай че би трябвало да ухапят човек, пораженията ще бъдат леки. Основният метод, по който те могат да ни причинят щета, е като ни изплашат и от боязън създадем нещо неуместно, като да вземем за пример да изпуснем, каквото държим, или да потопим колата си в езеро, което един мъж направи през 2016 година, откакто подобен паяк го допира по ръката…

В по-голямата си част паяците са изцяло безвредни и даже работят като работа по надзор на вредителите, като изпъждат други нежелани посетители, множеството от които са по-малки по размери от този колос. Паяците, макар че порастват до към 15 сантиметра, са бързи, тъй че най-хубавият метод да се оправим с тях е да запазим успокоение. „ Какво би трябвало да извършите, в случай че откриете огромен паяк в колата или хола си? Първо, успокойте се! Той няма да ви нарани “, пише поведенческият еколог и специалист по паяци Линда С. Райор в публикация за паяците. „ Второ, намерете задоволително огромен резервоар, загребете паяка в него и го пуснете на открито. Паяците-ловци съвсем в никакъв случай не хапят хората, защото разчитат на скоростта си, с цел да избягат от множеството хищници. Когато хапят, множеството ухапвания са бързи защитни ощипвания, без да се инжектират отрова. За 14 години проучване на тези паяци съм се справила с хиляди и съм била ухапана единствено 11 пъти, когато (най-вече) съм си го заслужавала. “

 Heteropoda maxima 1

Heteropoda maxima

Шарлот не е единственият тип великански паяк-ловец. Heteropoda maxima е тип от фамилията на паяците ловджия Sparassidae, открит в Лаос. Счита се за най-големия в света паяк по обсег на краката, който може да доближи до 30 см.

Оцветяването му е жълтеникаво-кафяво с няколко неравномерно разпределени тъмни петна в задната половина на тялото, а краката му имат необятни тъмни ленти преди първoто коляно. Както всички паяци-ловци, краката на гигантския паяк-ловец са дълги спрямо тялото и се извиват напред по метод, сходен на раците.

 Thaida chepu male, palp morphology cropped

Cb – cymbium, Te – tegulum

Освен по своя размер, H. maxima могат да бъдат разграничени от другите типове Heteropoda и по генитални характерности. При мъжете цимбиумът е най-малко три пъти по-дълъг от тегулума. Женската се отличава с особено завършено епигинеално поле с две предни ориентирани ленти и хода на вътрешните им канали.

Гигантският паяк-ловец е най-големият представител на семейство Sparassidae, с обсег на краката 30 см и дължина на тялото 4,6 см. Най-големият прочут член на Sparassidae, прочут преди откриването на H. maxima, е австралийската Beregama aurea с дължина на тялото към 4 см. (През последните години са открити и други релативно огромни представители на Sparassidae, в това число Cerbalus aravaensis, най-големият в Близкия изток).

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР